22-11-2010

Inkoop drank voor een feest: hoe te bepalen?

Je geeft binnenkort een feest voor een redelijk aantal mensen en je hebt geen idee hoeveel je moet inkopen aan dranken. Hoe ga je te werk?

Hoeveel drank?
1) Je kunt kijken op verschillende websites om te berekenen hoeveel drank je nodig hebt.

Aantal websites
Inkoop dranken avondfeest
Inkoop dranken
Aantal consumpties per persoon
Inkoop dranken borrel, cocktailparty of diner
Inkoop dranken feest 25 volwassenen en 10 kinderen
Planjefeestje

2) Bekijk de samenstelling van het gezelschap (studenten, ouders met kinderen, oudere mensen etc.) Als je de gasten redelijk kent, kun je overwegen een lijst te maken en achter elke naam te zetten wat ze zoal drinken. (Sterke drank, wijn, bier, fris of sap) Voor kinderen: limonade of pakjes drinken.

3) Ga uit van een gemiddelde van 2 tot 3 drankjes per uur (tenzij je bv. met studenten of andere flinke drinkers te maken hebt....)

4) Houd bij je berekening verder rekening met de volgende feestkenmerken:
- soort feest (diner, dansfeest, borrel etc...)zie Het Allerleukste Feest
- duur van het feest (en kijk dan ook of de verwachting is dat alle gasten gedurende het hele feest aanwezig zijn, is bv. meestal het geval bij een Surprise party)
- temperatuur van de feestlocatie (ook in de winter kun je soms een
locatie hebben waar het erg warm is en meer wordt gedronken)
- krijgen de gasten eerst koffie en/of thee?
- hoeveel mensen komen met de auto (bob-rijders)?
- wordt er gedanst?
- koop liever te veel dan te weinig. Sluit een deal dat je ongeopende
flessen terug mag brengen (kan vaak bij slijters)

8 opmerkingen:

 1. Bedankt voor deze handige tips!! Inkopen doen is inderdaad de lastigste taak. Ik geef volgende week een feest en ik ga jouw tips zeker gebruiken :) Ik wil ook graag een tip terug geven. Mijn zus gaf namelijk een groot feest een maand geleden en zij had een lichtgevende dansvloer gehuurd (bij Sound4all). Dit zorgde voor veel sfeer en mensen die normaal stil stonden durfde nu een dansje te wagen. Ik stond versteld van het effect en heb het als zeer positief ervaren!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goeie tips inderdaad. Ik verzorg vaak licht en geluid op feestjes en krijg ook als tip mee dat je met tapjes bier kan werken. De vaten die je niet gebruikt kan je gewoon weer terugbrengen naar de winkel. Dan maakt het ook niet uit als je teveel hebt ingekocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een enorm handige tips, hier heb ik echt wat aan. Ik organiseer binnenkort een bedrijfsfeest en weet nu waar ik rekening mee kan houden, bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wellicht zouden jullie eens kunnen kijken op de goedkoopste online slijterij van Nederland, Belgie, Duitsland & Frankrijk:

  www.drankdozijn.nl

  goedkoop online drank kopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hele handige tips hier. Wij hebben eerdaags een thema feest en wilde nog steeds drank inkopen maar wisten niet waar. Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Handige tips maar toch is mijn ervaring dat men bepaalde niet voor de hand liggende zaken meer over het hoofd zien. Wat te denken van de weersverwachting die zo om kan slaan, dan zijn partytenten erg handig. Maar ook het geluid van de muziek, ga even na of je buren aanwezig zullen zijn zodat je geen overlast veroorzaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goede tips hoor. Heel erg bedankt en ik zal er zeker gebruik van maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Veel mensen vragen mij om tips inderdaad voor drank inkopen. Kan natuurlijk ook erg lastig zijn als je een gemixt gezelschap verwacht, en al helemaal als mensen hun aanwezigheid niet doorgeven.

  BeantwoordenVerwijderen